Træbord

Det skal du vide om træbordplader før du køber planker

cc22

Er du på udkig efter den rette træsort til din bordplade? Der findes mange forskellige sorter, som har hver deres styrker og svagheder. Valget kommer helt an på, hvad man ønsker sig af sin bordplade. 

De fleste trætyper kræver behandling, så det er en vigtig ting at tage højde for, når man vælger træplanker til et bord, som skal bruges til hverdag. 

Egetræ

Et bord i stærkt træ

Hvis man ønsker sig et robust og stærkt træbord, så skal man have fat i azobetræ planker. Der er en grund til, at azobetræ også hedder jerntræ. Det er en yderst stærk træsort, som kan holde i mange år. 

Azobetræets udseende er kendetegnet ved at være tykke og robuste. Der er ofte meget få knaster i plankerne, da træet ofte har store områder uden grene. Azobetræ kan derfor være meget flotte til et stilrent spisebord, der gør meget ud af sig i rummet. Der kan læses mere om azobetræ planker her

Træet er meget modstandsdygtigt, og det kræver derfor ikke beskyttelse i form af olie eller træbeskyttelse. Det kan være en god ting, hvis man ikke gider bekymre sig om vedligeholdelsen.

Grundet træets robusthed, er det også vanskeligt at forarbejde træet på egen hånd. Det kan blive nødvendigt at få professionel hjælp til at skære træet. 

Smuks egetræsbord

En af de populære træsorter til træplanker er egetræ. Det er en trætype, der bruges i mange møbler i Danmark. Egetræ er en hård trætype, hvilket gør eg til et slidstærkt valg. 

Udseendet på egetræ er kendetegnet ved, at der er åreaftegninger i træet. Disse står klart frem, hvis træet er mørkt. 

Træårer og knaster i egetræ er med til at give bordpladen et naturligt og rustikt udseende, som mange godt kan lide. Egetræ er også en rustik trætype, som kan holde i mange år frem. Det kan være, at bordet endda kan gå i arv! Lidt skrammer og mærker i bordet behøver man heller ikke være mange for. Det betyder ikke, at bordet ikke vil holde. 

Et bord med egetræsplanker skal behandles. Det kan eksempelvis ske med sæbe. Behandling med sæbe er en god metode til egetræsborde. Træet kan suge vand og få permanente pletter, hvis bordet ikke er behandlet. 

Bøgetræ

Bøgetræ til bordpladen 

Bøgetræ er udbredt i Danmark. Det er derfor også en populær træsort, som kan anvendes til planker til borde. Bog er ikke ligeså stærkt som andre træsorter, hvilket er godt at vide, når man skal købe træplanker til en bordplade. 

Hvis man kan lide lyst træ, så er bøg et udmærket valg. Bøgetræ er kendt for at være en lys træsort, som gør sig godt i mange hjem med træmøbler. 

Planker af bøg bør ligesom egeplanker også overfladebehandles. Det er for at forlænge levetiden for bordpladen og for at sørge for, at plankerne ser flotte ud. En bordplade af bøgetræ kan med fordel få en oliebehandling. Her kan man faktisk vælge farve. Man kan gøre træet mørkere ved at bruge en mørk olie. Bøg kan på den måde kommer til at passe ind i mange forskellige hjem. 

Categories

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *