Svinekam tilberedes med salt

Svinekam i stegeso – klassisk dansk mad til den gode lejlighed

cc22

En stegeso er et stærkt, historisk redskab at gribe til i køkkenet. Den fungerer lidt som et ovnfast fad, men er lavet af ler og med tilhørende låg. Med mere end 2000 år på bagen, blev den i tidernes morgen brugt, da man blandt andet pakkede kød ind i ler, og satte det direkte ind i bålet. Selvom mad på bål i dag ikke er det mest udbredte, kan den stadig bruges i en normal ovn til bagning af brød, kød og andre retter, der skal langtidsstege. 

Svinekam som julemad

Hvorfor bruge stegeso til madlavningen?

Laver du svinekam i stegeso, bliver hele oplevelsen af kødet en del bedre. Når svinekam bliver lavet i en stegeso, hvor låget bliver brugt, bliver kødets dampe lukket inde, hvilket er godt for smagen og vitaminerne i kødet samt sværene. Derudover kan fedtstoffet spares, netop fordi dampen bliver omkring kødet, og det derfor ikke bliver tørt. Tværtimod. Da den er lavet af ler og har en fortid med placering midt i et bål, holder den nemt til de helt høje temperaturer i ovnen, men er også essentiel, hvis noget skal langtidsstege i flere timer. Kød især bliver rigtig lækkert og mørt ved tilberedning i stegesoen af ler. 

Som studerende kan den slags retter, der kræver eller koster lidt ekstra, hurtigt prioriteres væk, men med denne lerkreation bliver madlavningen ikke meget enklere. Ikke kun kød, men også grøntsager og meget andet kan blandes heri. Den er essentiel, hvis der skal holdes et lidt større middagsselskab, eller simpelthen bare, hvis der skal laves en stor portion med noget til fryseren eller pålægshylden. 

Julesvin

Skab tid og overskud til julemiddagen 

Efter 24 dage i december er de fleste godt ramt af julestressen, men skal man stå for stegen juleaften, kan der være god hjælp at hente i stegesoen. Samtidig med at kødet bliver ekseptionelt lækkert heri, giver det også god plads i tidsplanen, når den kan passe sig selv i timevis. Så uanset om du er studerende med en presset pengepung, eller om du er kokken i hjemmet med brug for luft i tidsplanen til andet end madlavning, så er retter tilberedt i din stegeso din nye foretrukne anretning. 

Categories

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *