Giv den lille en god start på livet

cc22

Som ny forælder kan det være overvældende at sætte fod i en ny verden af legetøj, sutter og babymad. Det kan være svært at gennemskue hvad der er det rigtige, og hvem der har ret.

Hvis man har en fornemmelse for spædbarnets natur, lettes denne byrde dog betydeligt.

Giv dem noget at røre

Nyfødte børn er helt naturligt meget taktile. Selv når de sover har de stort set altid noget mellem hænderne eller i munden. Det er en vigtig del af deres udvikling, da det hjælper dem med at blive opmærksom på dem selv og deres omgivelser.

Man kan som forælder fremskynde denne proces ved at give dem noget at røre ved. Legetøj såsom bamser og bideringe er selvfølgelig det mest oplagte, men det kan i og for sig være alting.

Vær dog opmærksom på ikke at give barnet noget, der indeholder giftige stoffer, hvilket skuffende nok, er mere reglen end undtagelsen når det gælder børnelegetøj. Udover det er reglerne få, men det mest interessante legetøj er det, der føles sjovt og giver lyd fra sig.

Lad dem lege

Mindst lige så vigtigt for barnets videre udvikling er leg. I starten betyder dette mest at røre ved og bide i ting, men som barnet bliver ældre bliver legene mere avancerede.

Allerede inden 1-årsalderen begynder de at efterligne deres største rollemodeller: Deres forældre. De begynder at lege, at de snakker i telefon eller laver mad.

Dette er igen en tendens, der med fordel kan kommes i møde af forældrene. Giv barnet muligheden for at lege voksen med for eksempel et legekøkken.

Det er også i denne alder, at børn begynder at finde sammen for at lege. Barnet har helt naturligt brug for nogle ligeværdige at spejle sig i. Igen er det vigtigt, at man som forælder er opmærksom på denne lyst, og så vidt muligt forsøger at sætte barnet i en social kontekst med jævnaldrende.

Dette kan for eksempel gøres i såkaldte mødre- eller fædregrupper rundt omkring i landet, hvilket kan have en enorm indflydelse på barnets sociale færden senere hen i livet.

Hold dem sunde

Spædbørn har ikke noget stærkt immunforsvar. Deres krop er spinkel, og deres kost er ensformig. Det er derfor vigtigt, at man holder øje med sit barns sundhed.

Samtidig bør man dog være opmærksom på, at hvad der er sundt for os, ikke nødvendigvis er sundt for dem. Mens vi lever efter begrænsningens kunst, er det for spædbørn vigtigt altid at få mad indenbors.

Senere i spædbarnets liv, er det dog vigtigt, at man som forælder inspirerer og opfordrer til en alsidig kost. Det er i disse år barnet underbevidst bestemmer hvorvidt de kan lide forskellig mad, og det kan hjælpes godt på vej, ved at få barnet til at smage på alt.

I disse år bør man også især fokusere på, at barnet får en vitamin- og næringsrig kost, da de ikke længere får modermælk. Dette kan eventuelt hjælpes med vitaminer eller et andet kosttilskud.

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *