Dæk

Dårlige dæk øger bilens bremselængde

cc22

… og du ved aldrig, om den bil, du møder på landevejen, har ordentlige dæk og hjul eller ej. Det er derfor vigtigt at holde øjne og ører åbne, når du cykler – og så tage sine forholdsregler undervejs for at sikre dig selv bedst muligt på landevejen.

Cykel

Regnvejr og dårlige dæk

Har bilen nedslidte dækmønstre, er bilens bremselængde længere end sædvanligt. Har det regnet, er det endnu værre. En bil med slidte dæk bremser nemlig klart ringere, når vejen er våd, end hvis bilen havde dybe dækmønstre. Bilister skal derfor altid sørge for at have både gode og opdaterede hjul og dæk på bilen.

Grunden til, at bilens bremselængde er længere, når dækmønstret er nedslidt, er, at dækkene får svært ved at bortlede vandet og få kontakt med asfalten. Det vil ske, uanset om bilen har et automatisk bremsesystem (ABS). Den lange bremselængde er også en realitet, selvom bilen har ESC, som styrer hvert hjuls rotation, når bilen bremser. Så selvom bilens hjul er gode, vil bremselængden altså blive alt for lang og farlig, hvis dækkene er nedslidte.

Cykelhjelmen på

Som du kan læse ovenfor, kan der altså være udefrakommende faktorer, som spiller ind på færdselssikkerheden. Bilisten kan være en dygtig bilist, men har han nedslidte dæk, kan han have svært ved at styre bilen og bremse hårdt op – særligt i regnvejr. 

Det er naturligvis bilistens ansvar at sikre, at både dæk og hjul hele tiden er opdaterede, men det ændrer ikke på, at du som cyklist er den ”lille” i trafikken. Du skal på tilsvarende vis sørge for at sikre dig så godt som muligt. Brug altid en cykelhjelm, eller en krave med airbag, som kan sikre dit dyrebare hoved, hvis du skulle blive involveret i et sammenstød, eller hvis du styrter. 

Tidligere har cykelhjelme været håbløst umoderne, og det var desværre baggrunden for, at en rigtigt mange mennesker slet ikke brugte dem. Men cykelhjelmen er på mode nu. Folk er blevet meget mere bevidste om at passe på deres hoved – og cykelhjelmene er blevet smartere at se på.

Landevej

Vær opmærksom i trafikken

Cyklister kan også være skyld i uheld. Og det er de typisk ved at være uopmærksomme, lave pludselige udsving eller stirre i mobilen. Så ud med musikken i ørerne, fokus på vejen, hold mobilen i lommen, ingen pludselig sving og masser af hensyn, og så er du godt på vej til en sikker cykletur.

Categories

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *