El og elektriker

Sådan forebygger du ildebrand i hjemmet – udskift den gamle eltavle

cc22

Der er et mere eller mindre velkendt fakta, at mange ildebrande rent faktisk kan undgås. På trods af dette, så opstår der desværre langt flere ildebrande i folks boliger end der burde. Men var du egentlig klar over, at der findes en ganske simpel løsning på en stor procentdel af dette problem. Det lyder måske voldsomt, men ikke desto mindre opstår rigtig mange ildebrande på grund af gnister fra en dårlig forbindelse i en el-installation eller måske blot et defekt apparat. Ved at udskifte din gamle eltavle kan du faktisk være med til at forhindre op til 25% af de mest typiske årsager til ildebrand i privatboligen.

Service og vedligeholdelse

Undgå at gnisterne springer

På trods af den forholdsvis store fare forbundet med opslidte eller defekte eltavler, så er størstedelen af de danske hustande faktisk ikke beskyttet imod dannelsen af gnister; og netop fordi så stor en procentdel af de forebyggelige ildebrande i hjemmet skylde springende gnister, så er det netop vigtigt at din eltavle er i orden. Men hvorfor er gnister egentlig så farlige? Det der først og fremmest gør gnister så farlige er, at de faktisk ikke vil forårsage en afbrydelse af strømmen med en almindelig fejlstrømsafbryder. Dette må nok siges at være en kæmpe defekt, og en mindre gnist kan derfor faktisk være tilstrækkeligt til at starte en større ildebrand. For at imødekomme dette problem, så vil det derfor være en god idé at installere et HPFI relæ – altså en ny eltavle. På denne måde slipper du nu for potentielt farlige problemer forbundet med overgang i din strøm. 

At udskifte din eltavle er faktisk blot en mindre investering

Hvis du nu har besluttet dig for at udskifte din gamle eltavle, så skal du selvfølgelig regne med at investere nogle af dine hårdt optjente kroner og ører. På trods af dette, så er der dog tale om en mindre investering, der bestemt er værd at foretage. Faktisk falder eltavler ind under de mindre udgifter forbundet med at vedligeholde din bolig. Faktisk kan du få eltavler til blot et par tusind kroner op til omtrent 6000 kroner. Prisen på en ny eltavle vil i stor udstrækning afhænge af dens placering. Hvis eltavlen f.eks. blot skal placeres det samme sted som den gamle, så vil prisen typisk ligge i den billige ende af skalaen. Hvis den nye eltavle oven i købet er samme størrelse som den gamle, så vil der ydermere være mange penge at spare. Du vil desuden også gøre klogt i at shoppe lidt rundt efter din nye eltavle, idet der også kan være en hel del penge at spare på denne måde.  

ildebrand

Eltavler skal tjekkes regelmæssigt

Sidst men ikke mindst skal du sørge for at tjekke din eltavle med regelmæssige mellemrum. En god tommelfingerregel kunne f.eks. være at kontrollere din eltavle i takt med sommer- og vintertiden (denne metode anbefales endda at Sikkerhedsstyrelsen). Din afbryder er nemlig eneste værn imod de livsfarlige gnister, og kan faktisk være med til at redde din bolig – og ikke mindst beboernes liv. Desuden vil en velfungerende eltavle også markant minimere risikoen for stød, der selvfølgelig også kan være livstruende. Sådan kontrollerer du din eltavle:

  • Afbryd strømmen.
  • Tryk på testknappen på din fejlstrømsafbryder – ofte mærket ”T”
  • Fejlstrømsafbryderen bør nu automatisk slå fra. 

Hvis dette ikke sker, så skal du omgående kontakte en autoriseret elinstallatør.

Categories

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *