
WAP kan godt gå hjem og lægge sig, og det samme gælder mobilsider på m.domæne.dk Det er responsivt design der er den nye standard for hjemmesider, en standard der ser ud til at være kommet for at blive. Her dykker vi nærmere ned i fænomenet responsivt design, kigger på fordele og ulemper, og ser hvorfor lige denne type design er blevet den nye standard for udvikling af hjemmesider.
Hvad er det hersens responsivt design?
Ud over at responsivt design er blevet den nye standard, hvad betyder det så? Det er nemt at forklare. Responsivt design betyder simpelthen at designet ændrer sig sammen med størrelsen på den skærm der besøger hjemmesiden. At designet “responderer” eller er responsivt.
Med responsivt design er det i princippet den samme information og den samme hjemmeside der bliver vist uanset hvordan du tilgår url’en, den bliver bare vist på forskellige måder.
Og det er ikke kun med forskel på mobil og hjemmeside man kan se en forskel. Nej det er også hvis du besøger hjemmesiden på computeren. Prøv f.eks. næste gang du er inde på en responsiv hjemmeside, at tage fat i browservinduet og gør det mindre. Så kan du se hvordan designet også ændrer sig alt efter hvilke ændringer du laver. Det er meget sjovt sådan at se responsivt design i praksis.
Responsivt design løser nogle af problemer man har haft med f.eks. iPads og andre former for tablets. For hvordan skulle man vise hjemmesiderne på dem? De er næsten for store til at få vist en mobilhjemmeside, det ville se komisk ud med kæmpe bogstaver på skærmen. Men omvendt er skærmen også så lille at den fulde hjemmeside ville se underlig ud. Løsningen på det problem er responsivt design.
Fordele ved responsivt design
Den største fordel ved responsivt design er at man kun skal lave designet en gang. Man tilpasser simpelthen designet dynamisk til skærmstørrelsen, og det gør at uanset hvad de finder på af nye telefoner og større skærme, så kan din hjemmeside sagtens følge med uden at du behøver kode om.
Til at starte med skal du nok have et firma der laver responsivt design til at kigge på hjemmesiden og gøre den rigtig responsiv, men derefter kan der gå flere år før du skal kigge på koden igen.
Ulemper ved responsivt design
Men det skal selvfølgelig ikke være guld og grønne skove det hele, og der er da også en række ulemper ved responsivt design. For at tage en af de største først, så giver responsivt design ikke rigtig mulighed for at tilpasse designet på samme måde som en dedikeret mobilside gør det. Folk har forskellige brugsmønstre og informationsbehov alt efter om de søger på mobiltelefonen eller om de søger på computeren, og det kan godt være at du vil vise dem noget helt andet information på mobilen end du vil på computeren.
Det er meget vanskeligt at gøre med responsivt design, og derfor er der stadig nogle der vælger at holde fast i deres mobilside.
Vores bud er at vi i fremtiden kommer til at se flere og flere sider der implementerer responsivt design. Det er efterhånden ved at være et krav når man skal have lavet nyt design at det også er responsivt, og flere og flere CMS-systemer har fået responsivt design som standardløsning. Især i takt med at det bliver nemmere og nemmere også at differentiere indhold med denne designform vil vi se flere der rykker over og væk fra mobilhjemmesiderne. Og til sidst vil mobilhjemmesider ende samme sted som WAP, Floppydisks og andre gamle teknologier – gemt og borte, erstattet af noget nyt og bedre.